
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău, Asociaţia DANKE Iaşi şi Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vaslui, implementează proiectul “ A.C.T.I.V. – Adaptabil-Conectat-Tânăr-Inovativ-Voluntar “ (cod mySMIS 335249), în perioada 01.05.2025-30.04.2028 (36 luni).
Proiectul are o valoare totală de 9.955.003,86 lei și este finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), cod apel PEO/459/PEO_P2/OP4/ESO4.1/PEO_A22 – Dezvoltarea unei rețele pentru tineret care să furnizeze servicii personalizate și de calitate tinerilor, cu precădere din categoria NEETs – Regiuni mai putin dezvoltate.
OBIECTIVUL GENERAL al proiectului este de a contribui, pe parcursul a 36 de luni, la reducerea excluziunii sociale și la îmbunătățirea integrării socio-profesionale a 1576 de tineri, cu precădere a celor din categoria NEETs (Not in Education, Employment, or Training) din regiunea Nord-Est, prin dezvoltarea și implementarea unor servicii integrate de sprijin pentru tineret. Proiectul urmărește să răspundă priorităților strategice definite la nivel european și național prin Garanția pentru Tineret.
Obiective specifice ale proiectului:
OBIECTIVUL SPECIFIC (OS1) al proiectului este de a crea și consolida o rețea de sprijin interinstituțională în regiunea Nord-Est, pe parcursul a 36 de luni, prin parteneriate și acțiuni concertate destinate tinerilor în general, dar şi a celor din categoria NEETs ;
OBIECTIVUL SPECIFIC (OS2) OS2: Furnizarea de servicii pentru tineret, cu precădere din categoria NEETs, pe o perioadă de 35 de luni, astfel încât să se asigure orientarea lor spre piața muncii, educație și formare, precum și creșterea gradului de ocupare în rândul tinerilor inactivi sau în căutarea unui loc de muncă din regiunea Nord-Est.
Grupul țintă este format din cel puțin 1.576 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani (30 neîmpliniți), proveniți din regiunea Nord-Est (județele Vaslui şi Bacău). Acești tineri se confruntă cu dificultăți în accesul la educație și locuri de muncă, iar prin intervențiile proiectului se urmărește reducerea excluziunii sociale și îmbunătățirea integrării socio-profesionale. Structura grupului țintă este diversificată, incluzând şi tineri de etnie romă, care reprezintă minim 9% din numărul total de beneficiari. Proiectul își propune implicarea a cel puțin 1.576 tineri în activitățile planificate, dintre care minimum 1.104 tineri vor fi înregistrați, la finalizarea participării, ca fiind în căutarea unui loc de muncă, fie prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), fie prin partenerii locali.
Activitățile proiectului:
- Incheierea de parteneriate între Serviciul Public de Ocupare și furnizorii de servicii pentru tineret si realizarea de echipe mixte care să furnizeze servicii personalizate tinerilor.
- Identificarea, recrutarea, selecția și menținerea în proiect a grupului țintă.
- Înregistrarea tinerilor in evidenţele Serviciului Public de Ocupare şi oferirea de servicii de informare, consiliere, management de caz și orientarea în carieră.
- Extinderea ariei de intervenții pentru tineri prin extinderea și să consoliderea rețelei de furnizori de servicii pentru tineret, incluzând centrele de tineret, furnizori de formare profesională, organizații non-guvernamentale, precum și asociațiile și instituțiile din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale cu scopul de a oferi tinerilor acces la cursuri și ateliere structurate, care să le dezvolte competențele transversale și profesionale, contribuind la creșterea șanselor de integrare socială și profesională.
- Formarea lucrătorilor de tineret.
- Organizarea de campanii de informare pentru prevenirea consumului de alcool și droguri.
- Organizarea de activități cultural-educative.
Rezultate așteptate:
- 1576 de tineri recrutaţi;
- 1 campanie de informare pentru prevenirea consumului de alcool și droguri realizata pentru un minim de 300 de participanţi;
- organizarea unui curs de lucrător de tineret pentru 56 de persoane.
- 3 workshopuri tematice realizate şi susţinute pentru minim de 1.419 de persoane din grupul ţintă;
- Organizarea a două tipuri de cursuri autorizate de specializare pentru minimum 112 de participanți;
- Organizarea unui curs autorizat de inițiere pentru minimum 84 de participanți.
- Organizarea a trei tipuri de cursuri neautorizate pentru minimum 168 de participanți.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.
Date de contact:
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, str. Spiru Haret, Nr.5, Vaslui
Telefon: 0235318184
Email: ajofm.vs@anofm.gov.ro
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău, str. IS Sturza, Nr.63, Bacău
Telefon: 0234576736
Email: ajofm.bc@anofm.gov.ro
Asociatia Danke Iaşi, Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 8
Email: asociatiadanke@gmail.com
Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vaslui, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 16 Email: fundatiapentrutineretvaslui@yahoo.ro