ANOFM va participa la reuniunea Comitetului OCDE pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (ELSAC), desfășurată la Paris între 15 și 17 octombrie 2024. Pe 16 octombrie, România va fi audiată cu privire la legislația și politicile sale în domeniile ocupării forței de muncă, afacerilor sociale și migrației, în cadrul procesului de aderare la OCDE.

În cadrul discuţiilor cu membrii Comitetului ELSAC, reprezentanții ANOFM, Marcel Miclău, secretar general, și Petru Blanariu, director adjunct, sunt pregătiţi să  răspundă întrebărilor din domeniul de competenţă al ANOFM: ocuparea grupurilor vulnerabile, munca informală, migrație, formare profesională, bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă fac parte din delegaţia condusă de Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) care reuneşte specialişti şi din alte domenii din aria de competenţă a MMSS cum ar fi: asistenţă socială, pensii, protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi etc. Totodată, vor fi prezente delegaţii ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, ale Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi etc

Etapele evaluării României în procesul de aderare la OCDE

În cadrul procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în calitate de punct focal al Comitetului ELSAC (Employment Labour and Social Affairs), a organizat şi găzduit două misiuni de evaluare ale experţilor OCDE, în februarie și aprilie 2024, pe domeniile ocupării forţei de muncă şi afaceri sociale, respectiv pe tematica migraţiei, emigraţiei şi integrării.

La reuniunile organizate în cadrul celor două misiuni de evaluare au participat reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate din cadrul MMSS, din agenţiile aflate în subordinea sau sub autoritatea MMSS, din ministere şi instituţii cu responsabilităţi în domeniile gestionate de Comitetul ELSAC, organizaţii non-guvernamentale şi parteneri sociali.

Ulterior celor două misiuni de evaluare, secretariatul OCDE a transmis raportul de evaluare, elaborat pe baza informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale împreună cu instituţiile din România cu atribuţii în domeniile analizate în raport, inclusiv ANOFM.

Următoarea etapă în procesul de evaluare în cadrul ELSAC este audierea României în cadrul reuniunii comitetului ELSAC, în data de 16 octombrie, ocazie cu care membrii OCDE vor avea posibilitatea de a dialoga cu instituţiile din spectrul guvernamental responsabile în domeniul legislaţiei şi politicilor privind ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi migraţie.

Serviciul Comunicare şi Secretariatul Consiliulu de Administraţie