ANOFM participă în perioada 18-20 noiembrie, la Palatul Victoria, la reuniunile Grupurilor de Lucru Tematice (GLT) înființate în cadrul Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027 (SNIR)
ANOFM participă la reuniunea următoarelor Grupuri de Lucru :
- GLT PENTRU ANTREPRENORIAT ȘI LOCURI DE MUNCĂ, instituţiile membre fiind: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ministerul Educației (MEd), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES), Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), Avocatul Poporului (AVP) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
- GLT PENTRU MOBILITATE INTRACOMUNITARĂ, Instituțiile membre fiind: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ministerul Educației (MEd), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), Avocatul Poporului (AVP) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
- GLT PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, instituțiile membre fiind: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Ministerul Culturii (MC), Ministerul Justiției (MJ), Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Agenția Națională pentru Romi (ANR), Avocatul Poporului (AVP), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), Ministerul Educației (MEd), Ministerul Sănătății (MS), Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției (ANPDCA), Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), Academia de Poliție „Al.I.Cuza” și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
SNIR își propune să asigure un cadru de acțiune convergent, atât la nivel național, prin intermediul diverselor politici sectoriale sau orizontale relevante, cât și la nivel subsidiar, prin integrarea sau preluarea măsurilor relevante în cadrul strategiilor de dezvoltare regională, județeană și locală. Strategia are un caracter intersectorial și se axează pe instituirea unei abordări orientate spre obținerea de rezultate durabile în incluziunea romilor.
Prin Decizia Prim-Ministrului nr. 336/26.05.2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 520 din data de 26 mai 2022, a fost constituit Comitetul interministerial pentru implementarea, monitorizarea și evaluarea Strategiei de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, coordonat de un Secretar de Stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și de președintele Agenției Naționale pentru Romi.
Implementarea Strategiei este realizată de CIIMES prin intermediul Grupurilor de Lucru Tematice (GLT), din care fac parte ministerele de linie și instituțiile centrale cu atribuții în punerea în aplicare a măsurilor asumate în Planurile de Măsuri.
GLT-urile au rolul de a analiza problemele identificate în implementarea măsurilor sau acțiunilor din planurile aferente Strategiei și de a propune soluții pentru accelerarea implementării acestora.