Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) implementează pentru o perioada de 60 de luni în perioada 24 decembrie 2024-23 decembrie 2029 proiectul “FORMACTIV – Formare și muncă activă”, Cod proiect: 337075.
Bugetul total al proiectului este de 313.440.922 lei din care finanțare nerambursabila din FSE+ de 239.482.951,64lei
Obiectivul general al proiectului este creșterea oportunităților de încadrare a 5.546 de șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO).
Creșterea ocupării constituie una dintre prioritățile la nivel național, reflectată în documente strategice, instrumente financiare și recomandări. Prezentul proiect este menit să îndeplinească această cerință prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, sprijin aferent uceniciei la locul de muncă, implementarea acestei măsuri fiind în prezent atributul exclusiv al SPO, în conformitate cu prevederile Legii nr.76/2002 privind bugetul asigurarilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
Obiectivul specific al proiectului este stimularea ocupării șomerilor înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), prin acordarea sprijinului financiar angajatorilor, aferent încadrării prin ucenicie la locul de muncă a 5.546 de persoane.
Acest obiectiv se realizează prin implementarea activității 1 care prevede: – implementarea măsurii de acordare de sprijin financiar angajatorilor care încheie contracte de ucenicie la locul de muncă cu șomeri, tineri cu vârsta de peste 30 ani, șomeri de lungă durată, șomeri cu un nivel redus de competențe, persoane cu dizabilități, persoane din comunități marginalizate, persoane din zone rurale, persoane cu vârsta peste 55 de ani, persoane reîntoarse în țară, persoane aparținând minorităților, persoane eliberate din detenție, refugiați, persoane beneficiare ale unei forme de protecție internațională.
Proiectul se va implementa de către ANOFM prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Vest, Bucuresti – Ilfov.
Implementarea măsurilor prevăzute în acest proiect, va contribui la corectarea dezechilibrelor dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii, în beneficiul șomerilor și satisfacerea nevoilor angajatorilor care doresc să angajeze personal calificat, calificarea realizându-se la locul de muncă. Acest lucru contribuie la sporirea șanselor de integrare pe piața muncii, prin creșterea nivelului de competențe și abilități profesionale, a persoanelor care participă la programe de ucenicie precum și la satisfacerea nevoilor de formare profesională și obținerea unei calificări în baza căreia, ulterior, se pot angaja cu contract de muncă.
Rezultatele proiectului vor fi comunicate si diseminate la nivel local, regional și national de către ANOFM si structurile teritoriale prin diverse canale de comunicare, cum ar fi: site, facebook, twitter, prezentări, informări, afise , brosuri. Persoanele interesate pot accesa atât site-ul www.anofm.ro, cât și pagina de Facebook a instituției, https://www.facebook.com/fiiinformat/
Documente descărcabile