Noutati

Normele de aplicare pentru Programul "Prima chirie" au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale

Normele de aplicare la Programul "Prima chirie" prin care șomerii angajați la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu primesc o primă de relocare au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Documentul poate fi consulatat aici: http://www.mmuncii.ro/…/pr…/4769-2017-02-24-hg-nm-l76din2002
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.ro pana in 05.03.2017.

Subvenţii şi facilităţi acordate angajatorilor

In continuarea campaniei de informare "Mai informat, mai multe sanse!" derulata de ANOFM in cadrul proiectului FII INFORMAT! va punem la dispozitie pliantul "Subventii si facilitati oferite angajatorilor",  http://www.anofm.ro/files/Subventii-Angajatori1-ANOFM.pdf cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 250/2013, pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, publicata in Monitorul Oficial nr. 457 din 24 07.2013 http://www.anofm.ro/legea-nr-2502013-pentru-modificarea-%C5%9Fi-completa... http://www.anofm.ro/rectificare-referitoare-la-legea-nr-2502013-monitorul-oficial-nr-558-din-3-septembrie-2013

Angajatorii pot beneficia de stimultente financiare in situatia in care angajeaza in munca:
• absolventi,
• şomeri peste 45 de ani sau şomeri părinţi, unici susţinători ai familiilor monoparentale,
• şomeri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc conditiie legale de pensionare, (din 22.10.2013 vor beneficia de facilitate an-gajatorii care angajează şomeri care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc condiţiile legale de pensionare).
• elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor,
• ucenici,
• persoane cu handicap,
• tineri cu risc de marginalizare sociala

Prevederi noi ce vor intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii Legi nr. 250/2013, se refera si la promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala, ce se realizeaza de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, prin:
a) acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate
b) activitati de informare si promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare sociala in randul angajatorilor;
c) subventionarea locului de munca.

Astfel, contractul de solidaritate prevazut se incheie intre agentia pentru ocuparea fortei de munca teritoriala si tanar pe o durata de pana la 3 ani, dar nu mai putin de un an, in conditiile in care, la data incheierii contractului de solidariate, tanarul nu a implinit varsta de 26 de ani.
Angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala si care beneficiaza de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, denumiti angajtori de insertie, beneficiaza, lunar, conform prevederilor legale , pentru fiecare persoana din aceasta categorie, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadarii in munca, pana la expirarea contractului de solidaritate.
Contactati agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca! http://www.anofm.ro/contacteaza-ne

 

Comunicat realizat in cadrul campaniei « Mai informat, mai multe sanse ! »proiect FII INFORMAT ! POSDRU/94/4.1/S/62798

Stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor

Angajatorii care, pe perioada vacanţelor stabilite potri¬vit legii, încadrează în muncă elevi şi studenti, beneficiaza de un stimulentul financiar lunar care este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (500 lei). Acesta se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii în cauză, pe perioada vacanţei.
Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
În vederea acordarii stimulentului financiar lunar, angajatorii încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de munca judeţeana, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie.
Acte normative : Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor; Hotararea nr. 726 din 4 iulie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii mentionate.
Comunicat realizat in cadrul campaniei « Mai informat, mai multe sanse ! »proiect FII INFORMAT ! POSDRU/94/4.1/S/62798

http://www.anofm.ro/files/Trifold-Elevi-Studenti-ANOFM.pdf

Emite conţinut
urchinTracker();