Munca in Strainatate

Dacă obţin ajutorul de şomaj în România prin totalizarea perioadelor de asigurare, cum se stabileşte durata perioadei de indemnizare pentru şomaj şi suma pe care o primesc ca ajutor de şomaj?

În acest caz, dreptul la ajutor de şomaj se va stabili în conformitate cu legislaţia română. Perioada de indemnizare se stabileşte în raport cu stagiul de cotizare pentru şomaj constituit prin totalizarea perioadelor contributive realizate în România şi în alt stat membru. În schimb, la stabilirea cuantumului ajutorului de şomaj nu se va lua în considerare salariul sau venitul pe care l-aţi obţinut în celălalt stat membru, calculul se va face pe baza salariului/venitului pe care l-aţi primit/realizat pentru ultima activitate din România. În mod similar, dacă solicitaţi acordarea ajutorului de şomaj în statul membru în care v-aţi desfăşurat ultima activitate, durata perioadei de indemnizare şi cuantumul ajutorului de şomaj se vor stabili potrivit legislaţiei statului membru respectiv.

Care sunt formularele europene prin care se certifică informaţiile referitoare la membrii de familie?

Formularul E 302 sau formularul U006. Acesta din urma nu circulă însă decât între instituţii, ceea ce înseamnă că instituţia care vă stabileşte dreptul la şomaj îl va solicita ANOFM sau AJOFM. Persoana interesată poate însă să solicite direct la AJOFM/AMOFM sau ANOFM formularul E 302.

Unde trebuie să mă adresez pentru a obţine unul din aceste documente atunci când membrii de familie au domiciliul în România?

Ca şi în cazul documentelor care certifică perioadele de asigurare realizate în România, solicitarea dvs. pentru formularul E 302 va fi adresată direct agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţineţi cu domiciliul sau reşedinţa, sau va fi adresată ANOFM folosind modalităţile şi coordonatele indicate mai sus.

Trebuie să transmit şi alte documente în vederea obţinerii formularelor E 302 sau U006?

Da, întrucât ANOFM şi agenţiile teritoriale nu dispun în mod direct de toate informaţiile referitoare la membri de familie, pe lângă solicitarea de eliberare a formularului respectiv în care trebuie menţionaţi membrii de familie cu domiciliul în România care vor figura în formular, trebuie să transmiteţi întotdeauna şi copii ale documentelor care atestă calitatea de membru de familie, precum şi natura şi cuantumul veniturilor realizate de membrii de familie. Acestea sunt, în principal:
· copii ale cărţilor de identitate din România, ale dvs. şi ale membrilor de familie vizaţi în solicitarea dvs., şi, de la caz la caz, certificat de căsătorie (în cazul soţului/soţiei), certificat de naştere (în cazul copiilor);
Pentru atestare venituri:
· copie contract individual de muncă sau adeverinţă de salariat de la angajator (dacă membrul de familie este salariat)
· decizie de pensionare şi ultimul talon de pensie (dacă membrul de familie beneficiază de o pensie, indiferent de natura acesteia – pensie de invaliditate, pensie pentru limită de vârstă, etc.)
· copie a ultimului cupon de plată a alocaţiei de stat pentru copii
· adeverinţă de la unitatea de învăţământ atunci când copiii urmează o formă de învăţământ, în care să se precizeze dacă elevul/studentul beneficiază sau nu de bursă.
· in situaţia membrilor de familie majori, fie că realizează sau nu realizează venituri în România, este necesară şi copia adeverinţei eliberată de administraţia finaciară sau primărie, prin care se certifică, după caz, fie că realizează alte venituri (pe lângă cele menţionate mai sus în funcţie de situaţia specifică membrului de familie) şi cuantumul acestora, fie că nu realizează nici un fel de venituri în România
Atunci când formularul nu este solicitat de către dvs., ci prin intermediul instituţiei din statul membru în care vi se stabileşte dreptul la ajutor de şomaj, trebuie să depuneţi documentele mai sus menţionate la instituţia respectivă pentru a fi transmise împreună cu cererea de obţinere a formularului respectiv.

Reţineţi că, în funcţie de situaţia familială specifică, agenţia teritorială competentă pentru eliberarea formularului vă poate solicita şi alte documente pe lângă cele menţionate mai sus.

Beneficiez de ajutor de şomaj în Italia şi intenţionez să mă întorc în România. Pot să transfer ajutorul de şomaj din Italia în România?

Da, transferul (exportul)ajutorului de şomaj este posibil în scopul de a vă căuta un loc de muncă în alt stat membru, dar numai cu acordul instituţiei italiene şi numai cu respectarea anumitor condiţii:
- timp de 4 săptamâni de la intrarea în şomaj veţi rămâne la dispoziţia instituţiei italiene
- după această perioadă, veţi solicita instituţiei italiene să autorizeze „exportul” ajutorului de şomaj în România pentru a căuta un loc de muncă
- instituţia italiană vă va înmâna documentul U2 în care se precizează perioada în care beneficiaţi de exportul ajutorului de şomaj, data limită până la care trebuie să vă înregistraţi ca persoană în căutarea unui loc de muncă la agenţia teritorială de care aparţineţi cu domiciliul/reşedinţa, data limită până la care s-a autorizat exportul. Termenul de înregistrare este de maximum 7 zile de la data la care instituţia din Italia a autorizat exportul.
- în perioada în care sunteţi înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în evidenţa agenţiei teritoriale, trebuie să vă supuneţi controalelor organizate de aceasta şi să respectaţi obligaţiile care vă revin potrivit legislaţiei române
- dacă mai aveţi dreptul să primiţi ajutor de şomaj în Italia după ce se încheie perioada autorizată de export, trebuie să vă asiguraţi că vă întoarceţi în Italia înainte sau cel mai târziu la data la care expiră perioada autorizată. Întârzierea conduce la pierderea dreptului de a beneficia în continuare de ajutor de şomaj.

Emite conţinut
urchinTracker();